Een weekend om nooit te vergeten!
Door: Everdien van Winkoop
Blijf op de hoogte en volg Everdien
18 Augustus 2013 | Zuid-Afrika, Durban
Vrijdagmiddag vertrokken we met een groep van 18 personen richting Hluhluwe. (Genaamd: Sloesloewie). Na een reis van 3 uur kwamen we aan in een backpackerskamp. Daar hebben we heerlijk gegeten rondom een kampvuur. Samen met onze 3 vriendinnen van het project Wentworth: Josca, Merel en Claudia hebben we heerlijk geslapen in een typisch Afrikaans huisje. Zaterdagochtend vertrokken we om 05.30 richting het park. Ons avontuur begon met een kudde giraffen. Wat een verschil met het beeld van giraffen in de dierentuin. Er werd mij verteld door Michelle (meisje van ons project) dat safari geweldig is en dat je nooit uitgekeken bent. Ik kon me dat haast niet voorstellen maar het was toch ECHT waar! Je krijgt zo’n adrenaline kik zodra je een dier ziet. Het was waanzinnig! Binnen een half uur hadden we al 2 dieren van de big five gezien want al snel zagen we de neushoorn. Het was een hele mooie dag. Al snel werd het warm en in de middag was het gewoon 35 graden (jaja, in de winter. haha). Rond 10 uur kwamen we de buffel tegen en daar was dus nummer 3! Een heel bijzonder, lelijk beest. Haha. Maar ik heb er een waanzinnige foto van. We wilde ongelooflijk graag de leeuw ontmoeten maar we hoorde dat leeuwen zo ongeveer 18 uur slapen en zodra ze slapen liggen ze vaak midden in de bushbush en zijn ze erg gecamoufleerd. Heel moeilijk om een leeuw te zien dus, maar toch hadden we een voorgevoel dat het ons ging lukken. Na 2 krokodillen, 1 olifant, vele giraffen, neushoorns, zebra’s, baboons, pumba’s en buffels was het tijd om naar onze 2e en laatste verblijfplaats te gaan. We sliepen met 2 personen in 1 (luxe) tent en mijn slaapmaatje was natuurlijk Marlies! =) Met de hele groep hebben we heerlijk gegeten bij het huis van onze gidsen. Zij hebben dit hele weekend voor geweldige catering gezorgd. Echt genieten! We hadden aan het einde van ons diner de kippenbotjes verzameld zodat we die konden voeren aan de hyena’s en ja hoor… binnen een half uur stonden we oog in oog met 5 hyena’s. WAANZINNIG (maar ook een beetje eng, hahaha). Na een dikke val op de stenen (ik rende weer eens iets te hard), 2 prachtige schaafwonden en een heerlijk nachtje onder een klamboe (want ondertussen is mijn 30e muggenbult gearriveerd, Grrrrrr) stonden we om 05.45 alweer klaar om te vertrekken. Hopen op DE LEEUW! Het was 09.00 en we hadden helaas nog geen leeuw gezien =( We baalde echt en hadden onze hoop opgegeven. Ondertussen ben ik mijn lievelingsbeest (de zebra) nog heel veel tegengekomen en heb ik prachtige foto’s gemaakt. Om 12.00 zouden we gaan lunchen en het park verlaten maar toen… Om 11.45 zagen we vanuit ons busje een lange rij auto’s staan op een brug. En ineens hoorde we het woord ‘LION’. Nou.. we hebben nog nooit zooo hard gegild!! Wat waren wij BLIJ! Niet voor te stellen wat dat met je doet. We zijn richting de menigte gereden en jahoor, daar lag 1 mannetje en 2 vrouwtjes te slapen op een zandstrandje. Wat een ge-wel-dig gezicht en jullie kunnen allemaal meegenieten want de foto’s staan online! Het was een moment om nooooooit te vergeten en voor mij was de big five compleet vanwege de zebra. Helaas geen luipaard gespot, maar ach.. WIJ HADDEN DE LEEUW! En wat waren we blij. Na een heerlijke lunch zijn we om 12.30 VOLDAAN vertrokken richting het project. Het was een weekend om nooit te vergeten!!!
En nu gaat onze laatste week in. Een raar gevoel maar wel een heel goed gevoel. Tot nu toe is deze reis een grote ervaring geweest en heb ik de tijd van mijn leven gehad. Ik wil sowieso nog 1x terug naar dit land om sowieso de Tafelberg te bewonderen en nog een keertje op safari te gaan. Dus ik ben benieuwd of dat ooit nog gaat gebeuren. Het lijkt me in ieder geval fantastisch!
Even over het donatiegeld. Het is heeeeeel moeilijk om iets uit te zoeken voor dit project omdat ze eigenlijk alles hebben. Dat klinkt heel verwend maar dat is het niet. Door de jaren heen is Palm Tree heel erg ontwikkeld en hebben ze dit project tot een heel mooi en goed project kunnen maken. Daar mogen we heel dankbaar voor zijn. Ze hebben alles maar dat wil niet zeggen dat alles ‘goed’ is. Want dat is het niet. Maar de mensen in Zuid-Afrika zijn gewoon heel blij met hetgeen wat ze hebben dus een nieuwe bank is voor hun geen prioriteit. Ik zit er heel erg achteraan omdat ik wil dat mijn geld een goed plekje krijgt. Ik ben veel in contact met Ros om te overleggen wat prioriteit is maar het is op dit moment moeilijk. Maar.. ik kan jullie melden dat een deel van mijn geld goed besteed is! 1 van de jongens K heeft op dit moment emotionele problemen. Op school gaat het niet goed en hij is erg in de war. Het is zielig om te zien hoe hij veranderd door zijn emotionele problemen. Ros maakt zich veel zorgen en wil testen met hem doen om erachter te komen wat hij kan en waar zijn problemen zitten. Helaas zijn deze therapieën heel duur en is dat bijna niet te betalen. Ros heeft aan mij en Lianne (mede vrijwilliger die ook donatiegeld heeft) gevraagd of ze daar een deel van ons geld voor mocht gebruiken. We zijn daar mee akkoord gegaan en vinden het beide een goed doel. We hopen op een duidelijke uitslag en dat hij verder kan met zijn leven zonder emotionele problemen. Bij de foto’s vinden jullie een foto van mij en K. Het is echt een schat en is gek van dansen en gek doen. Verder is er een staafmixer gekocht voor N. Het gehandicapte jongetje. Zijn avondeten is moeilijk klein en fijn te krijgen en daarom is dit een mooie oplossing voor hem. Lianne en ik vonden de banken in het grote huis erg onhygiënisch. Ze stinken heel erg en je zit er met weinig plezier op. We hebben voorgesteld om grote kleden te kopen die ze kunnen uitwassen en daardoor schone banken hebben. Gelukkig vonden ze dit een goed idee en hebben we 5 vel gekleurde kleden gekocht. Nu zitten we met veel plezier op de bank en hebben de kids een hygiënische plek om te zitten + het huis is een stuk vrolijker door de felle kleurtjes. In deze week hoop ik jullie meer te kunnen vertellen. We hopen nog iets te vinden waar we ons laatste geld aan uit kunnen geven.
De meiden zitten al een poosje op me te wachten om het spelletje Ligretto (onze verslaving) te spelen dus ik ga er maar snel naar toe. Haha!
Tot snel!
Liefs,
Everdien.
18 Augustus 2013 - 21:04
Jurgen:
Eef!
Wat een prachtige reis en wat is het snel gegaan! Super :) Hele mooie foto's ook van je safari! Geniet van je laatste dagen :) Iets om nooit meer te vergeten.
18 Augustus 2013 - 22:07
Papa En Mama:
lieve schat,
wat een schitterende trip heb je weer gehad .heel bijzonder om die wilde beesten zo dichtbij te zien. en wat een lieve foto's samen met de jongens. wij zijn zeer onder de indruk hoe jij met die kinderen omgaat. wij wensen je nog een hele fijne week toe en kijken erg uit naar je thuiskomst. wij bidden voor je, dikke kus papa en mama. -
19 Augustus 2013 - 07:49
Gert, Walter, Majella En Anne :
Ha Everdien,
we hebben al je verhalen gelezen en daar kregen we echt kippenvel van. Hoe dankbaar en bijzonder om met deze kinderen te mogen werken. Deze ervaring zal je de rest van je leven meedragen! Wij vinden het geweldig voor je dat je dit land ook van zijn mooie kant mag zien, die geweldige natuur. Gisteren hebben we je ouders in de kerk gesproken en die zijn zo supertrots op je, het straalt van hen af. Geniet nog van de laatste paar dagen en wij wensen jou een veilige thuiskomst. Greetz, Gert, Walter, Majella en Anne